logo

Diş Apsesi

Anasayfa Tedaviler Ağız ve Çene Cerrahisi Diş Apsesi

Diş Apsesi

Diş apsesi, diş dokularının içinde veya çevresinde, hatta dişi destekleyen kemik yapılarında ortaya çıkan, bakteriyel enfeksiyon kaynaklı lokalize bir iltihaplanma sürecidir. Bu enfeksiyonun karakteristik özelliği, iltihaplı bölgede cerahat (irin) birikmesidir. Diş apsesinin oluşumu, bakteriyel enfeksiyonun dişin koruyucu dış tabakasını (mine ve dentin) aşarak, dişin pulpasına (dişin canlı dokusunu içeren kısmı) ulaşmasıyla başlar. Pulpada bakterilerin çoğalmasıyla birlikte, vücudun enfeksiyonla savaşmak için gönderdiği beyaz kan hücreleri arasındaki mücadele, apse oluşumuna neden olur.

DİŞ APSESİ NEDENLERİ NELERDİR?

Diş apsesinin etiyolojisi, yani nedenleri, çoğunlukla oral hijyen eksikliği ve bakteriyel birikimin sonucudur. Bakteriler, dişlerde veya diş etlerinde meydana gelen hasar yoluyla dokulara sızar. Bu hasar; diş çürükleri, diş kırıkları, henüz çıkmamış dişler veya periodontal hastalıklar gibi durumlarla ilişkilendirilebilir. Bu tür hasarlar, patojenlerin koruyucu bölgeleri aşarak daha savunmasız dokulara ulaşmasına olanak tanır, bu da enfeksiyonun başlamasına ve sonuçta apse oluşumuna neden olur.


Diş apsesi riskini artıran çeşitli faktörler vardır. Bu risk faktörleri arasında, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi temel oral hijyen uygulamalarının ihmal edilmesi bulunur. Bu ihmal, diş çürümesi, periodontal hastalıklar ve nihayetinde apse dahil olmak üzere çeşitli diş ve ağız sağlığı problemlerine yol açabilir. Ayrıca, yüksek şeker içerikli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi, bakteriyel aktivitenin ve dolayısıyla diş çürümesinin artmasına sebep olabilir, bu da apse gelişim riskini artırır. 

 

Sıkça Sorulan Sorular